Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdély erdélyivé tesz, benne m
  2011-01-03 18:52:33, hétfő
 
  Erdély erdélyivé tesz, benne még tiszta a szív és ártatlan a lélek


2011. január 02. 10:29
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

erdely.jpg1945. január 2-án hunyt el Budapesten Pálffyné Gulácsy Irén, huszadik századi szépprózánk évtizedeken át méltatlanul mellőzött nagyja, aki Csíkcsekefalvi Szabó Lászlóhoz és Hamvas Bélához hasonlóan joggal tekintette Erdélyt nemzeti megmaradásunk bölcsőjének.

Csíkcsekefalvi Szabó László (1905-1984) Észak-Erdély és Székelyföld visszatérésekor, 1940-ben erről így vallott: ,,Ezentúl a Királyhágóról jelentjük a hóesést s Gyergyóból a csapadékot. Visszatért a hamu, amelyben Arany Jánoska írt: a szőlődomb, amely Juhász Gyulát vendégelte: a kert, amelyben a két Ady sírokat mért: az udvar, ahol Wesselényi a lovait szemlélte: az ablak, melyből Petőfi a máramarosi bércekre látott: a tanácsterem, melyben Kölcsey fél szeme borongott: a kopjafák, amiken Jézust várják a megszelídült tatár magyarok: a szembenéző két ház, amelyben Mátyás és Bocskay bölcsője ringott: a temető, amely kibékítette az elaszott Apáczait s az üldözött Tótfalusi Kis Miklóst: a templom, amelyben Dávid Ferenc zúgott: a könyvtár, ahol Kazinczy összerázkódott az elálmélkodástól: a hágó, melyen a hunok visszavonultak: a búcsúhely, ahol Szent Ferenc megbocsát a székelyeknek: a falu, ahonnan a kis Csoma Sándort az enyedi főtanodába küldték: a tornác, amelyen Orbán Balázs írogatta a székelyek életét: a porta, amelyben egy képzelt nagynéni várta a bujdosó leveleit: a rét, amely Kriza szép 'kápolnavirágait' termette: a rengeteg, ahol Ábel az ördögre lövetett: a templom, amelyben pogány írással dicsérik Istent s a kúria, hol
Petőfi Segesvár előtt meghált." Hamvas Béla (1897-1968) az ,,Öt géniusz"-ban pedig arról értekezett, hogy Kemenesalja, Észak-Magyarország, a Felvidék és az Alföld után Erdély a magyar nemzetlétet fenntartó ,,ötödik géniusz", amiért itt a magyar szellem mágneses erővel vonz magához mindent.

Pálffyné Gulácsy Irén (1891-1945) ugyanezt ismerte fel (Erdély jogán és más dolgok, 1940):

,,E sorok írója két éve ezen a címen indított akkor még állandónak tervezett rovatot. A cél az erdélyi problémák Erdély érdekében való napirenden tartása volt. Később a rovatot le kellett zárni, éppen megint Erdély és Erdélyben lakó véreink nyugalmának érdekében. Isten kegyelméből ma már azonban nemcsak lehet Erdély Jogáról beszélnünk, de virágban gázoló honvédeink számos köteléke fel is állt azóta örök vártahelyeinek egész során, és a magyar fegyverek erejével őrzi a szent és elvitathatatlan jogot, melyről küzdelmeinknek hangtalanabb korszakaiban sem mondhatunk le soha.

Adódik a kérdés, hogy mertek »Erdély jogán« prókátorkodni emberek, akiknek bölcsője nem ott ringott, akik oda csak beszármaztak? De adódik nyomban a magyarázat is: az a sajátos légkör, mely nem hogy évtizedek, hanem évek, sőt hónapok alatt is képes a jövevényeket szívvel-lélekkel transszilván lényekké átvarázsolni. Erdély erdélyivé tesz.

Mi az a különös bűvölet, mely minden lármás és tolakodó önpropaganda nélkül is a legrövidebb időn belül befon, valami láthatatlan közös hálóba fog és örökre erdélyivé marasztal? Éppen Erdélynek sohasem erőszakos, mindig kíméletes, megértő és méltányos lelki magatartása. Regnum trium nationum et quatuor religionum! Három nemzet, négy vallás és minden emberi jó szándék békésen összeférő hona ez a föld. A türelem, az elfogulatlan tárgyilagosság, a kölcsönös meggyőződés-tisztelet földje, mint ez a bevonuló honvédeinket üdvözlő szónokok beszédéből érthetőleg ki is csendült.

Ne vegyük ezeket a megegyező szavakat a véletlen játékos összetalálkozásának mi, akik számára adatott Erdély megható, első önként jövő vallomását meghallhatnunk! Hanem tekintsük őket vademecumként, melynek birtokában azonnal a legotthonosabban mozoghatunk abban a titokteli tündérvilágban, melynek erdélyi lélek a neve. Ne akarjuk a sok évszázados transszilván hagyományokat megmásítani, mert - először - hitem szerint úgysem lehet, aztán pedig még ha sikerülne is, végzetes hiba volna. Erdély az ő e hagyományai alapján állta meg helyét és tette le magyarságának huszonkét éves mártírpróbáját, olyan dicsfényben, melynek tündöklő sugárzása elől szinte el kell takarnunk a szemünket. Még sóvár szeretetből se kívánjuk legjava testvéreink gondolatvilágát irányítgatni, eszményeiket a magunk eltérő körülmények közt, másformára alakult észjárásával egysíkúra gyalulni. A gerinces, férfias, öntudatos hazatérők között minden sugalmazás és bábáskodás fölösleges! Ma látható éppen Kolozsváron élő bizonyítéka annak, hogy az erdélyi másformaság semmiképpen sem különállás, hanem felbecsülhetetlen értékű magyar sokoldalúság.

Most elsősorban időre van szükségünk, hogy a boldog megrázkódtatás után, mi lehiggadva, az eggyé forradás tényét állandósult valóságként foghassuk fel, az egyetemleges magyar tisztulásból értünk is megvezekelten visszatérő véreinknek pedig, hogy kidörzsölhessék szemükből két évtized lidércnyomásos álmát. Aztán majd körülnéz, és egészséges ösztöneivel eligazodik Erdély! Látni fog mindent, tisztán, világosan. Bámulatosan fejlett gyakorlati, államalkotó hajlama azonnal megtalálja szerepét a magyar közösségben és a magyar közösség feladatát is a tágabb Európa-hazában, melynek az elnyomottság huszonkét éve alatt sem szűnt meg elevenen ható tényezője lenni, sőt talán a ható erők egyik leginkább fejlesztő kohója volt.

Erdélyben még tiszta a szív és ártatlan a lélek. Fogadjuk a nagy hazatérőt úgy, ahogyan jő és hagyjuk Erdélyt mindörökre erdélyinek maradni - Erdély Jogán. "

Ahogyan közismert dalszövegünk is hirdeti:

Nem lesz hazája senki másnak,
Erdély örökre Erdély marad.
Hiába dúlta hódító had,
Erdély szabad és szabad marad!
Erdély szabad és szabad marad!

Hűs vizű Réka-patak
A kövek közt messze szalad.
Medrében száz nemzedék
Itta magába az ősök hitét.
Hol ég tengerében együtt halad
Balról a hold és jobbról a nap.
A büszke Turul kitárt szárnya alatt
Állnak az erdélyi bástyafalak.
Erdély szabad és szabad marad!

Felrótta történetét
Völgyekét, bércekét,
S ha húzzák a vészharangot
Kezébe kardot s kaszát fogott, mert
Nem lesz hazája senki másnak,
Erdély örökre Erdély marad.
Hiába dúlta hódító had,
Erdély szabad és szabad marad!

Nem lesz hazája senki másnak,
Erdély örökre Erdély marad.
Hiába dúlta hódító had,
Erdély szabad és szabad marad!

Hol ég tengerében együtt halad
Balról a hold és jobbról a nap.
A büszke Turul kitárt szárnya alatt
Állnak az erdélyi bástyafalak.
Erdély szabad és szabad marad!
Erdély szabad és szabad marad!

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=36354
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legotthonosabban, elvitathatatlan, visszatérésekor, kidörzsölhessék, elálmélkodástól, gondolatvilágát, kápolnavirágait, lidércnyomásos, vártahelyeinek, meghallhatnunk, tündérvilágban, tárgyilagosság, csíkcsekefalvi, megrázkódtatás, mártírpróbáját, küzdelmeinknek, visszavonultak, összerázkódott, hagyományokat, megmaradásunk, vademecumként, magyarságának, megvezekelten, prókátorkodni, királyhágóról, vészharangot, elnyomottság, irányítgatni, eszményeiket, elfogulatlan, dalszövegünk, hangtalanabb, önpropaganda, magyarország, megszelídült, korszakaiban, lovait szemlélte, máramarosi bércekre, megszelídült tatár, elaszott Apáczait, üldözött Tótfalusi, hunok visszavonultak, enyedi főtanodába, székelyek életét, képzelt nagynéni, bujdosó leveleit, ördögre lövetett, magyar nemzetlétet, magyar szellem, címen indított, erdélyi problémák, magyar fegyverek, Tompó László, Budapesten Pálffyné Gulácsy Irén, Csíkcsekefalvi Szabó Lászlóhoz, Hamvas Bélához, Csíkcsekefalvi Szabó László, Arany Jánoska, Juhász Gyulát, Tótfalusi Kis Miklóst, Dávid Ferenc, Szent Ferenc, Csoma Sándort, Orbán Balázs, Petőfi Segesvár, Hamvas Béla, Pálffyné Gulácsy Irén, Erdély Jogáról, Éppen Erdélynek, Erdély Jogán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 26  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Ázzal aki csak szép  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Volt egy...  S a dalok tanulsága  Miért nem menti meg Jézus...  Kellemes esti időtöltést  A Gömb  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Esti kép  Facebookon kaptam  Különös!  Bizonyos kulturális szint nélk...  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Volt egy...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Beney Zsuzsa  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Zilahy Lajos gondolata  Becsüld meg azt amid van,...  Az embernek a társa: hiányzik.  Mindenünk, amink van, amit sze...  Rögtön puha Mézes Krémes  Zilahy Lajos gondolata  Föld napja április 22  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Becsüld meg azt amid van,...  Föld napja április 22  A Mester kezének érintése  Ma  Viharban csak az a fa marad ál...  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Esti kép  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem 
Bejegyzés Címkék
lovait szemlélte, máramarosi bércekre, megszelídült tatár, elaszott Apáczait, üldözött Tótfalusi, hunok visszavonultak, enyedi főtanodába, székelyek életét, képzelt nagynéni, bujdosó leveleit, ördögre lövetett, magyar nemzetlétet, magyar szellem, címen indított, erdélyi problémák, magyar fegyverek, jövevényeket szívvel-lélekkel, legrövidebb időn, elfogulatlan tárgyilagosság, bevonuló honvédeinket, megegyező szavakat, véletlen játékos, legotthonosabban mozoghatunk, titokteli tündérvilágban, magunk eltérő, erdélyi másformaság, boldog megrázkódtatás, eggyé forradás, egyetemleges magyar, magyar közösségben, magyar közösség, tágabb Európa-hazában, elnyomottság huszonkét, ható erők, nagy hazatérőt, kövek közt, ősök hitét, büszke Turul, erdélyi bástyafalak, legotthonosabban, elvitathatatlan, visszatérésekor, kidörzsölhessék, elálmélkodástól, gondolatvilágát, kápolnavirágait, lidércnyomásos, vártahelyeinek, meghallhatnunk, tündérvilágban, tárgyilagosság, csíkcsekefalvi, megrázkódtatás, mártírpróbáját, küzdelmeinknek, visszavonultak, összerázkódott, hagyományokat, megmaradásunk, vademecumként, magyarságának, megvezekelten, prókátorkodni, királyhágóról, vészharangot, elnyomottság, irányítgatni, eszményeiket, elfogulatlan, dalszövegünk, hangtalanabb, önpropaganda, magyarország, megszelídült, korszakaiban, sokoldalúság, egyetemleges, tisztulásból, átvarázsolni, észjárásával, székelyeknek, transszilván, jövevényeket, beszármaztak, honvédeinket, kolozsváron, semmiképpen, bizonyítéka, másformaság, valóságként, ösztöneivel, bámulatosan, államalkotó, tanácsterem, nemzetlétet, láthatatlan, kemenesalja, bástyafalak, állandósult, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.